Asbestkeuring

Asbestkeuring voor particulieren

Wat is Asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die tot de silicaten behoren. Ruw asbest bestaat uit langwerpige bundels die zijn opgebouwd uit kristallen die lengtesplijting vertonen. De kristallen worden asbestvezels genoemd en kunnen na beschadiging zo klein worden dat zij niet met het blote oog waar te nemen zijn. Het inhaleren van deze kleine asbestvezels kan leiden tot allerlei ziektes.

  • Een veilig gevoel
  • Erkende keuring
  • Digitaal verslag
Vraag een offerte aan
Deze keuring nodig als professional? Bekijk deze pagina

Is een asbestinventaris verplicht?

Een asbestattest is verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Tegen 2032 wordt die verplichting uitgebreid naar alle gebouweigenaren van een woning of een gebouw ouder dan bouwjaar 2001.

Bij renovatiewerken aan eender welk gebouw moet er een asbestinventaris worden opgesteld om de werknemers te beschermen. Er mag dus met andere woorden niet gewerkt worden in een gebouw als er geen asbestinventaris aanwezig is. Dit gebeurt volgens de wetgeving KB van 22/07/1991.

Wat kan Normec BTV voor u betekenen

Om schade aan de gezondheid te voorkomen kan Normec BTV u helpen met het opmaken van een asbestinventaris. Deze asbestanalyse wordt uitgevoerd door stalen te nemen waar asbest mogelijk aanwezig kan zijn.

Onze asbestdeskundige komt steeds ter plaatse en gaat na welke materialen asbest kunnen bevatten (= asbestverdachte materialen). Dit is standaard een niet-destructief onderzoek. Hierna voert de asbestdeskundige alle gegevens in een digitale databank van OVAM in en wordt een asbestattest aangevraagd. Na ontvangst bezorgen wij het asbestattest meteen aan onze klant!

Normec BTV voert de asbestkeuring afzonderlijk uit maar biedt u ook een pakket voor verkoop van woning aan, in combinatie met EPC en Elektriciteit.

Voorbereidingen

Volgende documenten moet u bezorgen/klaarleggen voor onze asbestdeskundige:

  • De opdrachtbevestiging (zie kolom links). Met dit formulier geeft u als eigenaar of gevolmachtigde de opdracht aan een asbestdeskundige om een asbestinventaris op te maken voor het verkrijgen van een asbestinventarisattest, kortweg asbestattest.
  • Belangrijke info over uw eigendom, zoals bouw- en verdiepingsplannen, bestaand asbestonderzoek, informatie over ingesloten asbest of uitgevoerde renovatiewerken. Hoe meer informatie u geeft, hoe beter de asbestdeskundige het bezoek kan uitvoeren.

Volgende voorbereidingen moet u treffen:

  • Zorg op voorhand voor een veilige toegang tot alle te onderzoeken ruimtes. Hoe vlotter de toegang, hoe beter de asbestdeskundige het bezoek kan uitvoeren.
two persons with safety clothing

Energiekeuring voor
particulieren nodig?

Voordelen van deze keuring

  • Een veilig gevoel
  • Erkende keuring
  • Digitaal verslag

Downloads

Gerelateerde diensten

Waarom Normec BTV

Offerte aanvragen

Adres van controle(Vereist)